Membina Jemaah Islam Dalam Komuniti Ummah

KEHIDUPAN dalam seminggu disibukkan lapangan kerjaya dan masih ada lebihan kerja yang perlu dibawa pulang ke rumah menjadikan ruang kehidupan bertambah sempit. Waktu hujung minggu dihabiskan di kompleks beli-belah atau tempat perkelahan.
Umat Islam semakin lupa dan jauh dari Tuhan, seminggu berakhir dengan tujuan keduniaan melebihi persediaan keperluan akhirat. Fokus kepada ukhrawi tidak lagi diberi perhatian lantaran urusan dunia mengalpakan ruang perhambaan kepada Allah.
Firman Allah yang bermaksud:
“Kemudian selepas selesai solat, maka bertebaranlah kamu di muka bumi dan cari apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatkan akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan) supaya kamu berjaya di dunia dan di akhirat.” (Surah al-Jumu’ah, ayat 10)
Islam tidak menghalang umatnya mengumpulkan harta asalkan dia tidak meminggirkan pengeluaran zakat dan ruang pengabdian kepada Allah dijaga sebaik mungkin. Harta dicari lebih bermanfaat jika dijanakan bagi menguatkan agama Allah.
Dunia Islam amat bertuah jika ada hartawan membabitkan diri dalam gerakan dakwah kerana lebihan dana atau harta dimiliki boleh digunakan bagi tujuan mengembangkan Islam.
Berjemaah bersama saudara seagama amat digalakkan oleh Rasulullah SAW apatah lagi dengan tujuan beribadat. Sekurang-kurang ada jawapan yang perlu dijawab kepada malaikat yang menyoal siapa mengenai siapa saudara kamu di atas muka bumi.
Membina satu jemaah Islam dalam komuniti masyarakat perlu dimulakan dari sekarang dan masjid adalah landasan terbaik untuk menganjurkan aktiviti yang boleh menghubungkan sesama jiran dalam satu kariah.
Usaha itu juga boleh dilaksanakan dengan menubuhkan unit dakwah atau jemaah ibadat dalam satu kelompok masyarakat setempat. Penyertaan pelbagai golongan dan lapisan masyarakat dalam satu jemaah mampu menguatkan kekuatan umat Islam.
Gabungan itu juga memudahkan usaha semua pihak dalam mengatasi cabaran termasuk menangani masalah sosial yang berlaku dalam komuniti kerana apabila wujud perasaan tanggungjawab, semua akan bersedia melakukan tindakan sepatutnya.
Islam bertukar menjadi kuasa besar pada zaman Rasulullah SAW di Madinah adalah contoh terbaik bagaimana berjayanya konsep jemaah dalam membantu membangunkan umat Islam dalam pelbagai bidang.
Malah, usaha untuk mempertingkatkan kualiti hidup serta daya saing sesebuah masyarakat juga dapat dilaksanakan apabila seluruh ahlinya bersatu padu serta memikul amanah dengan rasa tanggungjawab.
Pada masa sama, persoalan mengenai akhirat juga dapat diterapkan secara langsung apabila pelbagai aktiviti keagamaan dapat dianjurkan serta mendapat sokongan semua pihak. Maka dengan itu akan wujud keseimbangan mencari kebaikan di dunia serta akhirat.
Kebanyakan jemaah yang berjaya kerana mereka berkongsi misi serta visi malah bersedia berkorban supaya setiap ahlinya tidak terpinggir daripada segala manfaat.
Perlu diingat, setiap apa yang diusahakan manusia akan diperlihatkan Allah di akhirat kelak untuk diberi ganjaran setimpal. Kejayaan membina satu jemaah Islam yang akhirnya dapat membendung pelbagai penyakit serta keruntuhan sosial dalam masyarakat antara usaha boleh dipersembahkan di hadapan Allah.
Hidup keterasingan dari jemaah Islam boleh melalaikan dan melekakan seseorang kepada Allah, apatah lagi tugas dan kewajipan mencegah kemungkaran sudah pasti tidak boleh dilaksanakan secara sendirian.
Firman Allah yang bermaksud:
“Dan bahawa sesungguhnya tidak ada bagi seseorang melainkan apa yang diusahakannya. Dan bahawa sesungguhnya usahanya itu akan diperlihatkan kepada-Nya pada hari kiamat kelak. Kemudian usahanya itu akan dibalas dengan balasan yang amat sempurna.” (Surah an-Najm, ayat 39-41)

Comments

Popular posts from this blog

SELAWAT TAFRIJIYAH/NARIAH/TAFRIYYAH DAN TERJEMAHANNYA

Tanggungjawab Murabbi

Panduan Solat Sunat Taubat